Semptomlar, vakaların %90’ında ateş, %80’inde yorgunluk ve kuru oksürük, %20’sinde nefes darlığı ve %15’inde solunum sıkıntısı şeklinde kendini göstermektedir.
Göğüs röntgeninde her iki akciğerde de belirti vermiştir. Hayati belirtiler hastaneye yatırılanların kabulü sırasında genellikle belirlidir. Kan testlerinde genellikle düşük beyaz kan hücresi (akyuvar) sayımı göstermiştir.
Coronavirüs, hayvanlardan insanlara sıçrama yapan (Zoonoz) virüslerdedir. Bu virüsün mutasyon yeteneği bulunmaktadır. Yetişkinlerde ve çocuklarda görülen nezle vakalarının bir kısmından koronavirüslerin sorumlu olduğu düşünülmektedir.
Bu virüs grubu, ateş ve bademciklerin büyümesi gibi semptomlara neden olmakta ve en çok kış ve erken baharda nezleye yol açmaktadır. Bunlara ek olarak koronavirüsler zatüre ile bronşite(viral veya ikincil bakteriyel) neden olabilirler.
İlk olarak Çin’in Vuhan bölgesinde 2019 yılında Covid-19 ortaya çıktı.
Hızlı bir şekilde diğer bölgelere ve diğer ülkelere yayıldı. 2019 yılında ortaya çıkan ve salgın hâline gelen koronavirüsün daha fazla yayılmasına engel olmak amacıyla Çin hükûmeti şehri 23 Ocak 2020 tarihinden itibaren karantina altına aldı.
Bunun yanı sıra şehre yapılan uluslararası uçuşlar da iptal edildi. Almanya, Türkiye, Fransa gibi pek çok ülke Çin Halk Cumhuriyetinden gelen tüm yolcuları termal dedektörlerle kontrol etmeye başladı. Şehire 1 hafta içinde hastaneler yapıldı ve şehir ekonomisi durma noktasına geldi.
Çin hükûmeti halka ilaç ve maske dağıtımına başladı, ayrıca çoğu ülke karantina bölgesindeki vatandaşlarını bölgeden tahliye etti. Dünya Sağlık Örgütü bölgesel düzeyde tehlike düzeyini “çok yüksek” olarak belirledi. Salgının ülke düzeyinde yayılmasından sonra Vuhan’dan başka pek çok şehir daha karantinaya alındı.
Bir çok bölgeye sağlık ekipleri yönlendirildi ve toplu taşıma durduruldu.
Hastalığın tedavisi için henüz bir aşı bulunmamıştır. Bilim insanları aşının üretilip insanlara 2021 yılı içerisinde verileceğini düşünmektedir. Tedavi bulmak için yapılan araştırmalar devam etmektedir. Hastalığa hızlı tanı koymak için özel tanı koyma testi üretilmiştir
1 Ocak’ta hastaların bir bölümünün Hunan Deniz Ürünleri Pazarı’nda çalıştığının ortaya çıkması üzerine, pazar kapatıldı. Uzmanlar bir yandan da yeni yılın ilk haftasında virüsü tanımlamaya çalışıyordu. Yeni virüsün 2002-2003 yılında dünya çapında 770 kişiyi öldüren şiddetli akut solunum sendromu SARS virüsü olmadığı ortaya çıktı.
7 Ocak’ta Dünya Sağlık Örgütü, Corona ailesine mensup yeni bir virüsün bu hastalıklara yol açtığını açıkladı. 2019-nCoV ismi verilen yeni tip Corona virüsü, SARS ve genel soğuk algınlığı virüsü ile aynı aileden geliyordu.
11 Ocak’ta Çin yeni tip Corona virüsünden ilk ölümü açıkladı. Deniz ürünleri pazarından alışveriş yapmış 61 yaşındaki bir adamın virüse bağlı kalp yetmezliğinden 9 Ocak akşamı öldüğünü duyurdu.
13 ve 15 Ocak’ta hem Tayland hem Japonya birer Corona virüsü vakası açıkladı. Her iki kişinin de yakın zamanda Çin’in Wuhan kentini ziyaret ettiği belirtildi.
17 Ocak’ta Wuhan’dan ikinci ölüm haberi geldi.
20 Ocak’ta Dünya Sağlık Örgütü Corona virüsü raporunu yayınladı. Rapora göre Çin’de 258’i Wuhan şehrinin bulunduğu Hubei eyaletinde olmak üzere 278 Corona virüsü vakası görülmüştü. Wuhan’da altı kişi hayatını kaybetti.
Virüsün insandan insana geçtiğine dair ilk açıklama da Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Başkanı Zhong Nanshan’dan geldi.
21 Ocak’ta ABD’nin Washington eyaletinde, Wuhan’dan yeni dönmüş bir kişide Corona virüsü görüldüğü açıklandı. 22 Ocak’ta Çin’de ölü sayısı 17, vaka sayısı 550’ye fırladı.
23 Ocak’ta Wuhan’dan gelen karantina haberi Corona virüsü salgını riskini açıkça ortaya koydu. Wuhan’dan çıkışlar yasaklandı; şehir dışına yapılacak uçuşlar ve tren seferleri durduruldu. Pekin, 25 Ocak’ta başlayacak tüm Çin yeni yılı etkinliklerini iptal etti.
Aynı gün Dünya Sağlık Örgütü yeni tip Corona virüsünün Çin dışındaki insanlara yayıldığına dair kanıt bulunmadığını belirterek, “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” oluşturmadığını açıkladı.
24 Ocak’ta Hubei eyaletinde karantina altına alınan şehirlerin sayısı 13’e çıktı. Karantinadan 41 milyon kişi etkilendi. Çin hükümeti 26 kişinin öldüğünü, 830 hastanın müşahede altında olduğunu açıkladı.
Pekin hükümeti, Çin Seddi ve birçok turistik yerin kapatılacağını açıkladı.
27 Ocak 18 şehirde 56 milyon kişi Çin’de karantina altındaydı. Yeni vaka sayısı hızla tırmanarak 4 bin 500’ü aştı. Hubei eyaletinde vaka sayısı bir önceki güne ikiye katlanarak 2714’ü buldu. Corona salgını Avrupa ülkelerinde önce Fransa’ya ulaştı. Karantinaya alınan üç hastanın da Çin’e seyahat ettikleri açıklandı.
30 Ocak’ta Dünya Sağlık Örgütü’nden beklenen açıklama geldi. Örgüt küresel acil durum ilan ettiğinde Çin’de 31 bölgeye yayılan Corona virüsü 7 bin 700’den fazla kişiye bulaşmış, 170 can almıştı. 31 Ocak’a kadar Hindistan, Filipinler, Rusya, İspanya, İsveç ve İngiltere de virüsün görüldüğü ülkeler arasına katıldı.
Şubat ayına girildiğinde Çin’de vaka sayısı 12 bine dayandı.
1 Şubat’ta açıklanan can kaybı sayısı Çin’de 159’du. Avustralya, Kanada, Almanya, Japonya, Singapur, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Vietnam’dan yeni vaka haberleri geldi.
Wuhan kentinden tahliye edilen 32’si Türk 42 kişiyi taşıyan askeri uçak da Ankara’ya gitti. Yolcular, Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde karantina altına alındı.
2 Şubat’ta Çin dışındaki ilk ölüm haberi Filipinler’den geldi. Şubat’ın ilk haftası sona ererken Çin’de ölü sayısı 563, vaka sayısı 28 binin üzerindeydi. Dünya Sağlık Örgütü ise yeni tip Corona virüsüne karşı hala bilinen etkili bir tedavi bulunamadığını duyurdu.
5 Şubat’ta Güneydoğu Asya’da iki haftalık turunu tamamlayan yolcu gemisi Diamond Princess, Japonya’nın Yokohama limanında karantina altına alındı. 3 bin 600’den fazla yolcu ve en az 100 kişilik mürettebat taşıyan gemide Corona virüsü vakaları hızla tırmandı.
7 Şubat’ta ise tüm dünyada tepkilere neden olan bir ölüm haberi geldi. Corona virüsüyle ilgili ilk uyarıları yapan ve çalıştığı hastanede virüsü kapan Doktor Li Wenliang’ın öldüğü duyuruldu. Polis Aralık ayında Li’nin de aralarında olduğu 8 doktora, ortaya çıkan virüs hakkında sosyal medya üzerinden arkadaşlarını bilgilendirdikleri için uyarı cezası vermişti.
10 Şubat haftasına girilirken Çin’de ölü sayısı 908’e çıkarak 2002-2003 yıllarındaki SARS salgınındaki can kaybını aştı. Ülkede vaka sayısı 40 bin 171’e yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü’nden bir ekip Çin’e hareket etti.
11 Şubat’ta Dünya Sağlık Örgütü, yeni tip corona virüsünün adını “Covid-19” olarak belirledi. Aynı gün Çin’de ölü sayısı 1000’i aştı. 13 Şubat’ gelindiğinde Corona virüsü Çin’de 1300 can almış; 60 bin kişi etkilenmişti.
14 Şubat’ta Mısır’ın bir vaka açıklamasıyla Corona virüsü Afrika kıtasına da giriş yapmış oldu. Avrupa’dan ilk ölüm haberi de Fransa’dan geldi.
15 Şubat’ta ölü sayısının 1500’ü Çin de aştı
17 Şubat haftasına girilirken Çin vahşi hayvanların tüketimini ve ticaretini yasaklamak için tasarı hazırladı.
Japonya açıklarındaki Diamond Princess yolcu gemisinde bulunan ABD’li 300’den fazla yolcu da tahliye edildi. Bu yolcular iki haftadır gemide karantina altındaydı.
18 Şubat’ta Çin’de günlük vaka sayısındaki artış ilk defa 2 binin altında kaldı.
19 Şubat’ta İran, sınırları içinde iki kişide Corona virüsü saptandığını ve bu kişilerin hayatlarını kaybettiğini açıkladı. 20 ve 21 Şubat’ta Güney Kore’den ilk ölüm haberi geldi, vaka sayısı tırmanışa geçerek 204’e ulaştı. İsrail ilk vakasını açıkladı, İtalya’nın kuzeydoğusunda da vaka sayısı 6’ya çıktı.
22 Şubat’ta İtalya’dan iki ölüm haberi geldi. İran da Corona virüsünde altıncı ölümü bildirdi. Çin’de vaka sayısında düşüş devam ederken Güney Kore’de bir günde 229 yeni vaka tespit edildi.
23 Şubat haftasına girildiğinde komşu ülkeler İran’la sınırlarını bir bir kapatmaya başladı. Üçüncü ölümün yaşandığı İtalya’da süren Venedik Karnavalı erken final yaptı; spor müsabakaları da ertelendi.
24 Şubat’ta Kuveyt, Bahreyn, Irak, Afganistan ve Umman ilk Corona virüsü vakalarını açıkladı. Güney Kore’de vaka sayısı 830’u aştı. 77 bin 200’de fazla vakanın görüldüğü Çin’de ölü sayısı 2 bin 595 oldu.
25 Şubat’ta İran’da sağlık bakan yardımcısı da corona virüsü kaptığını açıkladı. Ülkede toplam vaka sayısı 95’i buldu 15 kişi hayatını kaybetti. Güney Kore’de vaka sayısı 977’e İtalya’da 229’a çıktı.
26 Şubat’ta küresel çapta can kaybı 2 bin 800’ü buldu; vaka sayısı 80 bini aştı. Virüs, Norveç, Romanya, Gürcistan, Pakistan, Makedonya ve Brezilya’ya yayıldı.
27 Şubat’ta Estonya, Danimarka, Kuzey İrlanda ve Hollanda da ilk vakalarını kaydetti. Dünya çapında virüsten enfekte olanların sayısı 82 bini, can kaybı 2 bin 800’ü aştı.
İtalya’da vaka sayısı 650’a fırladı. Bir günde üç kişi daha hayatını kaybetti; ölü sayısı 17 oldu.
Suudi Arabistan Umre ziyareti için ülkeye en az 24 ülkeden yabancıların ve turistlerin girişini durdurma kararı aldı.
29 Şubat’ta Güney Kore’de 813 vakayla bir günde en büyük artış yaşandı. 3 bin 150 vaka tespit edilen ülkede 17 kişi hayatını kaybetti.
İran da bir günde 388 yeni vakayla toplam 593 vakaya ulaştı; 43 kişi hayatını kaybetti. Katar da ilk vakasını açıkladı.
Almanya’da dünyanın en büyük turizm fuarı ITB Berlin, açılmasına sayılı günler kala Corona virüsü salgını sebebiyle iptal edildi.
ABD’den de Corona virüsü nedeniyle ilk ölüm haberi geldi.
1 Mart’ta Türkiye, Irak Kürdistan bölgesi ile sınırını Corona virüsü endişesiyle kapatma kararı aldı.
2 Mart’ta Corona virüsü başka Ortadoğu ülkelerinde de görüldü. Suudi Arabistan, Tunus ve Ürdün de ilk vakalarını açıkladı.
3 Mart’ta İtalya’da ölü sayısı 24 saatte 27 artarak 79’a çıktı. Virüs 73 ülkeye yayıldı.
77 kişinin öldüğü İran’da virüsün yayılmasını önleme çabaları kapsamında 54 binden fazla tutuklu ve hükümlü geçici olarak serbest bırakıldı.
Amerika’da ise virüse bağlı can kayıplarının sayısı 3 gün içine 9’a yükseldi.
4 Mart Çin’in Vuhan kentinde Aralık ayında ortaya çıkan ve Covid-19 adı verilen hastalığa yol açan koronavirüs, Antarktika hariç tüm kıtalara ve Türkiye dahil 120’den fazla ülkeye yayıldı.
5 Mart Son alınan bilgilere göre corona virüste vaka sayısı 113 bini aştı. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 3 bin 996 olarak açıklandı. Öte yandan taburcu olan hastaların sayısı 62 bini geçti.
İtalya kırmızı bölge ilan edildi.
9 Mart… Güney Kıbrıs’ta ilk vaka bildirildi
10 Mart …Kuzey Kıbrıs ta ilk vaka bildirildi
11 Mart … Dünya Sağlık Örgütü Covid-19 u Pandemi olarak ilan etti .. Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen genel addır .
11 mart …. Türkiye de ilk enfekte olmuş vaka bildirildi
12 Mart… Türkiye de okullar tatil edildi .
Kuzey Kıbrıs Corona virüsü (kovid-19) taşıyan kişi sayısı 2’ye çıktı.
13 Mart …. Türkiye’de vaka sayısı 2 olarak açıklandı
virüs….Havada asılı kalma süresi .. 3 saat
Plastikte 72 saat….
Hijyene dikkat etmek ve el temizliği korunmada çok önemli. https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6